ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

του Ευριπίδη Γκούμα)

Ο Όμιλος Οπαδών Πολιτιστικής Αναβίωσης (Ο.Ο.Π.Α.) είναι απόγονος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα-Πόλις. Ξεκίνησε το 2017 από ανθρώπους που αγαπούν την Παράδοση και την Αναβίωση της πολιτιστικής κληρομιάς σαν συνέχεια του Συλλόγου ΝΕΑ-ΠΟΛΙΣ..

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ» δημιουργήθηκε από μία παρέα φίλων χορευτών το 1995. Η παρέα αυτή χόρευε σε διαφορετικούς συλλόγους παραδοσιακών χορών της Κατερίνης. Χοροδιδάσκαλος τους ήταν η Αλεξάνδρα Κατσαούνη (ΑΛΕΚΑ).

Η ΑΛΕΚΑ λοιπόν επέλεξε κάποιους από τους χορευτές αυτούς και δημιούργησε το δικό της χορευτικό τμήμα. Ο Ηρακλής, η Μαίρη, ο Νίκος, ο Ανδρέας, η Σοφούλα, η Κική, στην συνέχεια ο Οδυσσέας, η Ειρήνη, ο Γιώργος, η Άννα, ο Θάνος, η Τάσα, η Ντίνα, η Έφη, η Βούλα και πολλοί άλλοι χορευτές πέρασαν από το τμήμα αυτό.

Παραστάσεις γινόταν σε γκρούπ τουριστών στο ξενοδοχείο BALKN στην Λεπτοκαρυά, σε κάμπιγκ, στο ξενοδοχείο SUN PANTELEIMON, στο ΠΟΣΕΙΔΩΝ BEACH, OLYMPIAN BAY, SUN BEACH στον Πλαταμώνα, ξενοδοχείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στην Λεπτοκαρυά, ξενοδοχείο ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ, στον ΟΡΦΕΑ στην Σκοτίνα, σε αίθουσα εκδηλώσεων «ΝΙΚΗΤΑΣ» και στον ΦΑΡΟ στην Ολυμπιακή Ακτή,  στην ΑΠΟΘΕΩΣΗ DISCO στην Ραψάνη, στο Στόμιο (Παραλία Λάρισας), στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Νίκου (ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ), από τις πιο ολοκληρωμένες παραστάσεις λόγω της τοποθεσίας της πίστας (πανοραμική θέα), στον ΥΑΚΙΝΘΟ (Κώστας Μαυρομάτης) και στο ΕΥ ΖΕΙΝ (Μπατζάκης Δημήτρης) στην Παραλία Κατερίνης, στο ΔΙΟΝ RESORT HOTEL στην Γρίτσα, στον ΟΡΦΕΑ στον Κορινό, στο MEDDITERANIAN RESORT (Λάμπρου), στο GRAND PLATON HOTEL (Αθανάσιος Στεφανίδης), στα ΚΑΣΤΡΑ (κέντρο διασκέδασης Πλαταμώνα, στο PLATAMON PALACE,  σε γάμους, βαφτίσια, κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως σε όλους τους γάμους των παιδιών του χορευτικού, δίνοντας άλλη νότα στην εκδήλωση.

Το 2000 αποκτά νέο όνομα «ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ» με νέο καταστατικό.  Συμμετέχει  με 30 περίπου χορευτές  σε πολλές Ελληνικές βραδιές με 400 και 500 τουρίστες από πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Συμμετέχει επίσης σε Τουριστικές Εκθέσεις όπως το Οκτώβριο του 2008 στο Platamon Palace και στην Τουριστική  Έκθεση Θεσσαλονίκης με την Νομαρχία Πιερίας παρουσία πρόξενων άλλων χωρών και του Νομάρχη Πιερίας Παπαστεργίου καθώς και του υπουργού Τουρισμού.  Ο Σύλλογος έχει δώσει επίσης παραστάσεις σε Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Κατοβίτσε Πολωνίας, Νίςς Σερβίας αφήνοντας άριστες εντυπώσεις από πλευράς χορευτικής παρουσίας και κεφιού.

Η ιδέα της Αλεξάνδρας Κατσαούνη (ΑΛΕΚΑΣ) ήταν να δώσει στους ξένους με τον καλύτερο τρόπο να δουν την Ελληνική παράδοση χωρίς να την αλλοιώσει με πολλά στοιχεία φολκλόρ και βάζοντας και τους ίδιους μέσα στο κλίμα και στην παράδοση  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μη χάνοντας την ουσία και το πνεύμα της. Πίστευε ακράδαντα πως χωρίς την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, θα είμαστε ένας χαμένος λαός…

Το 2001 γνωρίζομαι με την «ΑΛΕΚΑ» και λόγω του ότι σπούδαζα στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς (η μεγάλη μου αγάπη), ενσωματώθηκα στον Χορευτικό Σύλλογο και μέσα από συχνές παραστάσεις, βελτιώθηκα ως χορευτής και ως άνθρωπος (έτσι πιστεύω), δίπλα σ’ αυτήν την υπέροχη χοροδιδάσκαλο και φίλη πλέον…!!!

Αρκετά νέα πρόσωπα έρχονται στην πορεία στον Σύλλογο της «ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ» όπως την αποκαλούσαμε και ιδιαίτερα εγώ. Ο Διονύσης, ο Στέργιος, ο Ζέττας, η Τούλα, η Βάσω, ο Αντώνης, ο Γιάννης, η Γιώτα, η Νόπη, ο Κώστας, η Όλγα, η Άννα, ο Άγγελος, ο Σωτήρης, η Άννα, ο Γιώργος (Σαμαλής), ο Γιώργος (Ρέππας), ο Στέλιος, η Ευφροσύνη, ο Δημήτρης, η Ποπίτα, η Νίκη (Τόνα), η Νίκη (Δρέβελη), η Χρυσάνθη η Έλενα κ.ά.

Από το 2017, η συνέχεια του Συλλόγου είναι ο Ο.Ο.Π.Α. (Όμιλος Οπαδών Πολιτιστικής Αναβίωσης). Το οοπα... είναι και το σύνθημα του χορευτικού στις διάφορες εκδηλώσεις. 

Νέα μέλη προστίθενται στον Όμιλο, ο Γιώργος Τελίδης, η Σοφία Στοϊλη κ.α.